ERZURUM TARİHİ ANITLARI KİTABELERİ İSİMLİ KİTABIN MÜELLİFİ ÜNLÜ TARİHÇİ
ABDURRAHİM ŞERİF BEYGU
KİTABINDA ŞERK DÜŞÜYOR
Elde edilen bu kayıtlara göre Abdurrahman Gazinin Peygamberin bayraktarlığı hakkındaki yazılar, birbirini tutmamaktadır. O zamanın türbedarları peygamberin Ashabı olduğunu iddia etmiştirler. Halbuki 940 hicri tarihli PİR Ali baba vakfiyesinde Abdürrahman gazinin Sahabe den olduğuna dair bir işaret yoktur. Kuyudatın bir kısmı da Pir Ali baba vakfiyesini gerçek kılmakla beraber, Vakidi nin tarihindede Erzuruma gelen Ashap içinde bunun adını zikretmemiştir.Tarihçei Erzurum müellifi bunun yedinci asırda Erzuruma geldiğini (Ebnaül gumür fi Ebnaül gmur, ibni hacre) istinaden yazıyorsa da kitapta buna ait bir kayıda rastlamadım.
Bu cihetten Abdurrahman Gazinin tarihî hüviyeti şimdilik karanlık içindedir. Kayıtlardan anlaşıldığına göre bu zatın. veya 7 inci asırlarda Erzuruma gelmiş olması muhtemeldir.
Merhum Nusret E. F. İbni hacerin Bayezit Veliyyüddin efendi kütüphanesinde görüp bu malumatı aldığını kitabında işaret etmiştir. Bende hem iki ciltten ibaret olanbu kitabı, hem de müverrihin diğer bir eseri olan durrekâminei tetkik ile böyle bir ibarenin gözüme ilişmediği, buracıkta şerh verildi